The elusive pursuit of happiness?

Through the centuries people have sought after what makes a happy life. Buddhism holds the promise of reaching such a state of being at some point and Greek philosophers held town square debates over the question of how to reach happiness. In my home country many seems to hold to the view that one has to love oneself, enjoy life, be loved and do fun things in order to be happy. I have reached quite the opposite conclusion here in South Sudan.

When people ask me “how are you?” I tell them I am well and happy with what I am doing although I find it hard to explain what constitutes that. Many of the ingredients used to sauce up a happy life back home are not present here: hobbies, great food, day trips, good friends, a partner, sports, fun night outs. Don’t get me wrong I am by no means a monk; I have been fortunate to travel close to 50 countries and love a bohemian lifestyle. It somehow just doesn’t seem to be a prerequisite, nor out and in itself constructs happiness. As I somehow seem to find it regardless of it or in the lack of it. In a cosmic irony, at times, it’s in denying ourselves and giving up comfort we get happiness in return, ultimately hinting at that we were perhaps not made to live for ourselves but others.

Here do I find myself, in a small town in the world’s poorest country, at the moment waiting for the electricity to get back on. Good, bad, I don’t know.. but I feel some kind of inner peace and maybe out of all the enjoyments life has to offer that’s all I really need. Perhaps happiness is not a destination to reach nor something to look after, but something you find along the way and simply makes for a great life’s companion 🙂

 

For the ones interested in more about what I am doing in South Sudan; Nepresso just published a video on our work and there’s an article posted on TIME magazine’s website 🙂

This slideshow requires JavaScript.

 

 

Advertisement

About Janno

A young development worker in Africa
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

6 Responses to The elusive pursuit of happiness?

 1. Miranda says:

  There is no place more beautiful where one would desire to pass their allotted time on earth, nor is there any other place better suited for growing specialty coffee.
  It can also keep you awake which is why you need to avoid it before
  bedtime. The plant originated in Africa but is now grown in over 70 countries.

 2. yolanda klooster says:

  Lieve Janno, Ik heb 2 mensen verloren waar ik onnoemelijk van hou, een die is overleden, en een die mij niet meer wil zien, alhoewel ik fikse huilbuien heb, omdat ik ze mis en in een rouwproces zit, ben ik gelukkig omdat ik het accepteer, Voor mij is in het nu zijn, dus aanwezig, of present zo je wil, en het aanvaarden van hoe het NU, is de grootste vorm van geluk, want in het Nu vindt alles plaats, ik kan me niet vergelijken met jou, een andere zijde van een wereld die ik niet eens ken, en dat wil ik ook niet, alle situatie,s zijn uniek en onvergelijkbaar, jouw eenzaamheid is niet die van mij, en andersom, wel ben ik blij van je te horen, gelukkig zijn zelfs met je verdriet, omdat het er mag zijn, een vreemde contradictie, een gevoel dat ik leef. Voor anderen zorgen geeft een gevoel van nuttig zijn, voor deze twee waar ik met liefde alles voor deed, maakte mij gelukkig, ik probeer dat ook voor anderen te doen, als je zorgt voor, hoef je je geen zorgen te maken over. Het leven, leven, bewust zijn van het cadeau van iedere ademhaling die we cadeau krijgen, hoe mooi is dat? Af en toe jezelf helpen herinneren en voor die ademhaling even bewust gaan zitten ( meditatie noemt men dat) en datgene aanvaarden wat er is, ook dat wat er niet is aanvaarden, RUST/VREDE een zijn met al wat is. Liefs, en fijn je verhaal te mogen lezen, dat geeft me weer even het gevoel dicht bij je te zijn, dank daarvoor, Een hartegroet uit Amsterdam, Yolanda Klooster Date: Sun, 5 Jul 2015 19:25:59 +0000 To: yaakenco@hotmail.com

 3. yolanda klooster says:

  Janno, ik heb gelezen en gekeken, Ik denk te zien dat kleine stappen in de goede richting enorme veranderingen teweeg kunnen brengen, Zie ik dat goed? Vervolgens een vraag. Kan ik vanaf hier een kleine bijdrage leveren voor de mensen daar? En hoe zou ik dat kunnen doen? Nu ja ik hoop van je te horen, Nogmaals een warme groet uit Amsterdam, Yolanda From: yaakenco@hotmail.com To: comment+rfk12f0_5f2rk4frl2uhqy@comment.wordpress.com Subject: RE: [New post] The elusive pursuit of happiness? Date: Mon, 6 Jul 2015 12:50:18 +0200

  Lieve Janno, Ik heb 2 mensen verloren waar ik onnoemelijk van hou, een die is overleden, en een die mij niet meer wil zien, alhoewel ik fikse huilbuien heb, omdat ik ze mis en in een rouwproces zit, ben ik gelukkig omdat ik het accepteer, Voor mij is in het nu zijn, dus aanwezig, of present zo je wil, en het aanvaarden van hoe het NU, is de grootste vorm van geluk, want in het Nu vindt alles plaats, ik kan me niet vergelijken met jou, een andere zijde van een wereld die ik niet eens ken, en dat wil ik ook niet, alle situatie,s zijn uniek en onvergelijkbaar, jouw eenzaamheid is niet die van mij, en andersom, wel ben ik blij van je te horen, gelukkig zijn zelfs met je verdriet, omdat het er mag zijn, een vreemde contradictie, een gevoel dat ik leef. Voor anderen zorgen geeft een gevoel van nuttig zijn, voor deze twee waar ik met liefde alles voor deed, maakte mij gelukkig, ik probeer dat ook voor anderen te doen, als je zorgt voor, hoef je je geen zorgen te maken over. Het leven, leven, bewust zijn van het cadeau van iedere ademhaling die we cadeau krijgen, hoe mooi is dat? Af en toe jezelf helpen herinneren en voor die ademhaling even bewust gaan zitten ( meditatie noemt men dat) en datgene aanvaarden wat er is, ook dat wat er niet is aanvaarden, RUST/VREDE een zijn met al wat is. Liefs, en fijn je verhaal te mogen lezen, dat geeft me weer even het gevoel dicht bij je te zijn, dank daarvoor, Een hartegroet uit Amsterdam, Yolanda Klooster Date: Sun, 5 Jul 2015 19:25:59 +0000 To: yaakenco@hotmail.com

 4. I have fun with, lead to I discovered just what I was having
  a look for. You’ve ended my 4 day long hunt!
  God Bless you man. Have a nice day. Bye

 5. Nina de Roo says:

  hoi Janno! leuk om je post te lezen! hoop dat het goed met je gaat. kun je je er ook sociaal gezien een beetje vermaken (naast het harde werken…)?? ben je nog wel eens in Ethiopie te vinden of vooral in Sudan? mocht je de komende maand in Addis of Hawassa zijn en zin hebben in een biertje, ik ben van 7 augustus tot 6 sept in Ethiopie!

  ik kwam dit verhaal tegen en moest natuurlijk meteen aan jou denken! http://www.theguardian.com/a-shot-of-sustainability/2015/jul/23/growing-hope-for-south-sudan

  qua promotie heb je in ieder geval niets te klagen ;)!!

  warme groet uit koud nederland :)!! nina

  ps met mij gaat het goed, nog steeds erg naar mn zin in het gezellige Utrecht. ook nog lekker aan de slag bij CDI, en sinds kort part-time begonnen met mijn PhD! ik hou stiekum toch wel van een beetje onderzoek doen, dus kon het niet laten ;)…

 6. W. T. van der Laan says:

  Hoi zoon,

  Het raakt me altijd weer hoe je woorden geeft aan je gevoelens en de gebeurtenissen om je heen op micro en macro niveau.. Je engels is zo mooi!
  Zo trots op wat je doet en yes food for thought in wat je schreef op je blog.
  Gisteren zagen we een theater productie over voormalig Ned. Indie erg goed gedaan, de aanhef van een van de brieven van Oom Jan, de hoofd figuur in de act was “er is iets groots verricht”.
  Dat is mijn gebed voor Zuid Soedan en super dat jij daar een rol in mag spelen.
  hug mama

Comments are closed.